Monday, December 22, 2008

MIMPI YG MEREPEK


Salam Sejahtera,

Tahniah kepada semua warga Kampung Sri 360 kerana menjayakan aktiviti yg murni hari tu...aku dan kawan2 yg lain merasa bangga dan kembang idong ngan korang..!

Mlm tdi aku mimpi, bergini citernyer (cewah gitu)<---ayat bapok
aku n lee jalan2 naik moto bersiar2...pastu kat jalan gelap tepi bukit tu terserempak ngan pocong yg tinggi gile bab kat lereng bukit...pastu kami terbabas...skru exsober moto tu masuk dlm idong aku...aku lemas smpai lee tampar muka aku...pastu skru tu mula kuar perlahan...kami terus membaiki moto yg rosak tu...tiba2 pocong tu dtang memberikan pertolongan...kami berdua pengsan...bila sedar dari pengsan tu dah lewat...kami pun terus balik...bila balik umah terkejut abah meninggal dunia...aku menangis gile2 punya...

bila sedar dr mimpi tu aku tersedu2...pastu terus call ayah aku...dengar suara dia lega skit aku...gila merapu tak hingat mimpi aku kali ni...

aku dlm keadaan mamai ni...tak bercakap dr pagi sbb mamai..tak start lagi buat kerja walaupun kerja berlambak2...dah kul 1 tgh hari...nk kuar mkn pun tak de mood...minum milo jer dr tdi nih..!! aku letih mungkin sbb layan bola smpai lewat pagi mlm tdi..sib baik seri, tp aku mula bosan liverpool asyik seri jer sejak jemenjak ni..

ok..adios

Friday, December 5, 2008

RAYA HAJI


Salam...
pertama skali aku nk ucap tahniah pada jaja n din...depa ni dah dapat baby boy...wahhh..makin bermakna laa hidup korang yer...aku nk tggu anak capik plak...nk tunggu anak aku entah bila laa zool nk bagi...asyik period jer zool...hahahaha

mlm nnti aku balik Quantan dgn adik bongsu aku...jmpa mak ayah yg aku rindui..lepak Quantan nnti ingat nk cari member2 kat sana...mlm semalam aku jmpa kawan aku..dah 6 tahun tak jmpa..bila jumpa mcm org gila berborak...balik Quantan nnti aku kena cari kambeng buat Qorban...huhuhu..insyAllah, tgok dulu mcm mana...tp apa2 pun aku di Quantan minggu ni...pada Cincan, Baha, Fie, (Dory takde plak...) kita jmpa nnti...ok..Selamat Menyambut Hari Raya Haji pada semua kaum keluarga Kg 360..! chow!

Thursday, December 4, 2008

TAG (bayar tunai kat Siti)

gambar masa belajar dulu ni...terjumpa balik..kurus aku time ni..best student dapat kalong bunga..hehehe

7 Fakta tentang anda
1.rabun tapir
2.kalis maki
3.pandai masak utk kawan2
4.tulang belakang sensitip
5.pintar mandi hadas besar
7.kehilangan dagu (nnti dagu aku balik seperti sediakala)

7 Nama pangilan anda
1.K.E
2.Hairy
3.Kambeng
4.Along
5.Woi
7.U

7 perkara yang berharga
1.Family dan sanak saudara aku
2.Sahabat2 dan kawan2 aku
3.Kekasih aku
4.Perut aku
5.Otak aku
6.Kereta aku
7.HP aku (aku leh mati kalo tak de HP, aku dh try..)

7 perkara yg menakutkan anda di dunia ni
1.Yang Maha Esa
2.Mati
3.Harta
4.Kuasa
5.Wanita (sahabat nabi pernah berkata "harta, kuasa dan wanita adalah benda yg akan meruntuhkan Islam jika tidak dijaga)
7.Harimau (lepas tgok video org kena baham rimo tu)

7 Lagu yang punya kenangan @ memberi kesan mendalam pada anda
1.Unggu - Andaiku tahu
2.Marc Anthony - My Baby You
3.ntah..dah tak leh pikir dah..banyak sgt...eh jap..ada satu lagu ni kalo aku dengar pagi2 hari tu mesti aku bersemangat kerja..Estrella - Stay

7 Ayat yg kerap disebut oleh anda
1."ko nk apa..???"
2."syiaalllll...!!"
3."apa diaaaaaa..." (biasa digunakan di opis)
4."weeeiii.."
5."perrghhhhh...giler arr.."
6."haaa...???"
7."cun syiaalll..."

7 Perkara yg Buat anda berkecil hati
1.cari member
2.lepak umah layan game
3.driver sorang2..
4.cari kekasih
5.call abah aku
6.memasak (hahaha..kalo bad mood cuba laa masak..lauk jadi masin sbb tekak tawar)
7.tido

7 cara memujuk anda
1.belanja aku makan..!! settle...no other ways..! hehehe

7 perkara pertama anda
1.pertama kali dapat anak buah
2.pertama kali berjalan ngan kawan2 pegi luar dr m'sia...
3.pertama kali aku menangis sbb perempuan (bukan dia buat aku menangis tp sbb aku menangis tahan geram)
4.pertama kali apa lagi eh...tu jer kot..

7 mangsa seterusnya yg harus di TAG
1.Cik Norfazilah
2.Cik Siti Nurhamidah Hamdan
3.Mamak
4.Munggah
5.Mama Cat
7.Azman (annome)

Wednesday, December 3, 2008

PANGGILAN ILLAHI

lukisan dari arwah Pie


salam...

tahukah anda Allah swt akan memanggil kita hanya 3 kali seumur hidup kita..

Panggilan pertama adalah panggilan AZAN
tu adalah panggilan Allah yang pertama....panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar...ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah...tp Allah masih fleksibel, Dia tak "cepat marah" akan sikap kita...kadang kita terlambat, bahkan tidak solat sama sekali karena malas...Allah tidak marah seketika...Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak...Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti

Panggilan yang kedua adalah panggilan UMRAH / HAJI
Panggilan ini bersifat halus...Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yg halus dan sifatnya bergiliran....setiap orang mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan orang yang lain. Jalannya bermacam-macam...yg tidak ada duit menjadi ada duit, yg tak merancang pula akan pergi, ada yg memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan "Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan", sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yg ke dua... saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali...Allah berkata, "laksanakan Haji/Umrah bagi yg mampu"...

Panggilan yang ketiga adalah panggilan KEMATIAN
Panggilan yang kita jawab dengan amal kita...pada kebanyakan kasus, Allah swt tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan..kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh...karena itu Shinta, manfaatkan waktumu sebaik-baiknya...Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah...........InsyAllah, syurga adalah balasannya....."


al-fatihah untuk arwah PIE @ MOHD SHAHRIL HAFIZ FAIZI (Pie Skin, Pie Keratong) yang telah menyahut panggilan Allah swt yg terakhir bagi dirinya pada lewat petang semalam (02/12/08)..Semuga kamu ditempat org-org yg soleh disisi Allah swt..amin


"Wamakaru Wamakarallah, Wallahu Khairul Maakiriin"
Dan kamu merancang dan Allah merancang, Dan rancangan Allah jualah sebaik-baik perancang

Monday, December 1, 2008

PAINTBALL



salam....
ni laa aktiviti minggu aku dgn "geng jahat"...main tembak2..akibatnya 2 kali kena kat mata dan sekali kat lengan...sib baik pakai mask, masa kena kat mask tu berdesing telinga...gile masyukk game ni..lengan aku stil bengkak lagi smpai skg...kaki plak krem..berat jer rase...smlm plak susah nk tido sbb letih gila..terpaksa telan ubat tido...

minggu depan raya eh...insyAllah aku akan sedekahkan sekor kambeng buat korban...dah nickname pun Khambeng Eskimo (k.e)kan...so kambeng laa aku pilih buat korban...kambeng ni jugak laa yg akan aku tunggang kat akhirat nanti..insyAllah..aku usha harga kambeng kat Quantan ni ada dlm rm500 gak..hmmm..tak pe, sbb last year aku tak buat korban apa2 so dis year kira on laa...aku akan balik ke Quantan jumaat mlm...ikut ckp mak! syurga bawah kaki ibu kan..pandai2 laa aku nnti...so apa lagi pas ni..?? KERJA la...! demmm

Friday, November 28, 2008

ANAK JAI




salam...
hari tu aju jmpa jai..dia dh dpt baby...qaseh nurqaisara nama dia..baru lagi..nurul pun baru abis pantang...selamat berhujung minggu..chow

Monday, November 17, 2008

NTAHAPA2NTAH

jersey free aku dapat dari Torres

game ni aku dapat masuk free..masa lawan Aston Villa

gambar ni aku ambek masa kami mengeteh sama2...



salam...

aku agak bosan skg ni...rasa mcm nk bercuti lama jer...nk pegi europe jalan2 tgok tempat org...pegi sorang2 pastu singgah Liverpool jumpa Rafa Banitez...mengeteh smbil borak2 kosong skali ngan Torres dan Gerrard...esok plak pi umah Kuyt lepak main game x-box ngan dia...petang ajak Babel jogging kat taman umah dia tu smbil dengar Mp3...usha minah kilang london kat sana...jalan2 naik kereta Babel tu, Posh Carrera GT pastu singgah pub..Babel ajak minum red wine tp aku ckp "nauzubillah min zalik"...Babel tepuk bahu aku..5 minit lepas tu Lucas dan Alonso datang join kami minum...lepas letih borak, gelak, minum ngan Babel, Lucas dan Alonso...Alonso offer aku lepak ngan dia...aku pun ikut dia balik...sebelum balik Alonso ajak pi kedai sukan jap..dia nk beli kasut jogging baru...pastu dia suruh aku ambik ape yg aku nak..so aku ambek laa kasut Adidas Y-3...pastu kami balik umah..pastu..pastu...pastu aku sedar ada org panggil aku.."woi k.e..jobs Sime Darby tu ko dah tengok belomm..??"

arrghhhh...isnin yg bosaannn..!!

Wednesday, November 12, 2008

UNDI SAYA..!!




hehehe..aku dah submit 2 gambar ni...jgn lupa wei undi...kang hadiah tu kita pi tgok citer Los & Faun sama2 k...hahahah undi jgn tak undi..!! aku selek taik idong kat korang kalo tak undi aku...muehehehe

http://www.fishermansfriend.com.my/kuatnya/

Tuesday, November 4, 2008

Monday, November 3, 2008

KAHWIN TOK KETUEK..





video


Tahniah Syafiq...dengan sekali lafas ko dah jadi laki org...ingat skit perbaiki ilmu agama...ko dh banyak tanggungjawab skg..kalo ad mengadu kat aku..siap ko fik...huhuhu...




P/s: thx to Abang Hiro dan Abang Lan Carlos kerana sudi memeriahkan majlis ni...

Thursday, October 30, 2008

CEPOT RIM




minggu lepas family dah selamat pindah ke Quantan...sib baik ada kawan2 tolong..thx to apeng, joy and padhil..depa ni kawan aku kat bentong...kawan masa kanak2 rebina dulu...b4 balik Quantan tu sempat lagi rembat sepot rim ni...hahaha..cantik ke tak janji aku pueh ati...minggu ni tok ketua kawen...so mulai esok aku n along dah mula sibuk buat ape yg patut...banyak benda nk kena settle tu...smlm jmpa along n capik..si capik ni dah pening2 tenuk sbb banyak nk pikir...relax k...sahabat2 ada...si zool plak sibuk dok suruh aku pakai baju melayu cantik2...aduh..nak pakai cantik bila majlis je..time basuh periuk belanga nk pakai cantik gak ker...ehh..harus laa kot...huhuhu...

aku sebenarnya banyak benda nk story morry kat korang ni...tp aku blur sbb aku dok pikir kerja...ok lah..nnti aku update lagi...aku duk kepit2 punggong ni nk berak...hahaha..chow

p/s: jemput semua dtg ke umah capik k...jmpa disana...aku akan smbut korang...hell yeah..! hahaha

Wednesday, October 22, 2008

QUANTAN


assalammualaikumm...

(gelak) Sebulan sekali aku update blog...muhahahaha...ok ok..minggu ni aku balik quantan...mak n abah pindah quantan plak...kat taman cenderawasih...agak dekat laa ngan umah amir(internet oder)...rindu kat quantan ni wei...mengamit memori masa pak long muda2 dulu tu haa...masa mula2 pak long jmpa ngan mak long korang....hahaha..
balik jer kerja hari jemaat nnti terus balik...tp ingat nk lepak kat bentong dulu..jmpa kawan kat sana...tido sana semalam..pastu balik temerloh...angkat2 barang...pastu pi quantan...mak call smlm..dia kata dia nk aku nolong angkat2 barang tu nnti...hmmmm..kalo aku angkat beban yg melampau nnti otot2 aku mengalami ketengangan...kalo dh tegang nnti mana nk parking...hahahah...aku akan gunakan kuasa aku sebagai abang...arahkn adik2 jer laa..huhuhuh...

aku nk tukar spot rim ni...hmmm... dapat masuk spot rim 20 jadi big foot kereta aku....hmmm..bila ek nk tukar...??


p/s: fie n dory...jom bawak aku bersiar2 di quantan..!!

Friday, September 26, 2008

Selamat Hari Raya


hey guys...

dikesempatan ini k.e ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kat korang semua...k.e mintak maaf banyak2 kalau seperkenalan kita ada yg tersalah makan, tersalah tegur, tersalah kata...harap korang maafkan...kalo yg ada balik ke kampung tu hati-hati bawak kereta...ok..sepanjang kita berkenal dari dalam yahoo 360 lagi, k.e suka berkawan dgn korang...dan Kampung Sri 360 dah semakin membesar...nnti kita boleh buat annual dinner kat Petronas Conventions Centre k...hahahaha...

ok guys...Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin, luf u all..!

Monday, September 22, 2008

HEHEHE



hey babe..!

thx taw...walaupun i tak berapa suka benda2 complicated ni tp i suka..hahaha

Friday, September 5, 2008

ADOIYAI..




Hai kawan2...lama tak update...minggu lepas koi balik kg jmpa org tua...sempena menyambut ramadhan...pastu sempat join reunion budak2 masa belajar dulu...best tak hingat...hilang stress aku bila aku tgok pantai...smpai gelap kulit mandi tak hingat...smpat gak ketemu-in pak dory..! wahh wahh waaaaahhhh ko dory....!hmmm

alhamdulillah...kawan2 semua sihat...tgok balai dah makin bertambah...koi tgh tggu saat2 tok ketuek nk akad nikah jer skg ni...tu jer buat setakat ni...haa, mcm mana yaya kita punya majlis berbuka puasa tu..? kalo jadi bg tahu koi..koi leh buat huru-hara kat sana plak....huhuhu...

p/s: thx kat kawan2 yg mendoakan kesejahteraan koi n 'ehem2' koi...hahaha

suka melihat kawan2 bahagia...itulah koi..! ;)

Friday, August 15, 2008

SOS

salam kawan2...

k.e nk mintak tolong sikit...kalau korang sembahyang tu tolong doakan kesejahteraan, ketenangan untuk siti nurfazilah bt saraf...dia dlam kesusahan...bantu membantu kita sesama islam...kalau 10 org berdoa lebih baik dari seorg sahaja yg berdoa...k.e first time handle benda2 mcm ni...so mintak tolong akak2 dan abang2 semua...hanya Tuhan saja yg dapat membalas jasa baik kamu semua...insyAllah

regard
k.e

Wednesday, August 13, 2008

Doaku..

Aku menghulurkan kedua tanganku memohon Engkau limpahkan rahmat dan hidayahMu. Terasa terlalu lemah diri ini tanpa pertolonganMu ya Allah.

Ya Allah
Segala pujian bagiMu Tuhan Sekelian Alam.
Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Tuhan Pemerintah hari pembalasan.
Hanya Engkaulah yang ku sembah dan kepadaMu kami memohon pertolongan
Tunjukkanlah aku jalan yang lurus. Jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat keatas mereka

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Ampunkan dosa-dosa ku kepada Mu ya Allah. Aku terlalu lemah dengan godaan syaitan, aku masih melakukan maksiat walaupun ku tahu ianya Engkau murkai, aku masih lalai dalam ibadat walaupun ku tahu ianya Engkau tuntuti.

Ya Allah, teguhkanlah iman ku, kuatkanlah hatiku,
Kurniakanlah kepadaku hidayahMu, taufiqMu dan lindunganMu
Jauhilah aku dari segala laranganMu,
Dekatkanlah aku dengan segala suruhanMu,
Tanamlah rasa benci dihatiku kepada maksiat,
Tanamlah rasa cinta dihatiku kepada ibadat.

Ya Allah, ampunkanlah dosa kedua ibubapaku
kasihilah mereka sebagaimana mereka mengasihiku ketika aku kecil
bukakanlah pintu hati mereka untuk beriman kepadaMu
aku terlalu banyak terhutang budi kepada mereka ya Allah

Ya Allah, Kau lindungilah keluargaku, kekasihku, rakan-rakanku, sahabat-sahabat baikku,orang yang mengenaliku dan seluruh umat Islam seluruh dunia ini dengan limpah kurniamu. Berkati dan permudahkanlah segala kerja mereka untuk menyembahMu,
Tuhan yang Maha Esa.

Ya Allah ya tuhanku, hanya padaMu aku menyembah, hanya padaMu aku berdoa,
Perkenankanlah doaku ini dan Engkau jadikanlah aku dari orang-orang yang soleh
yang mendoakan keampunanku daripadaMu ya Allah. Jadikanlah aku sebagai hamba soleh ke syurgaMu ya Allah dan jangan Engkau jadikan aku hamba ke nerakaMu.
Teguhkanlah iman kaumku ya Allah
jauhilah mereka dari siksaMu ya Allah.
Tuhan Sekelian Alam.

Amin Ya Robbi Alamin.

Thursday, July 17, 2008

MINI



perrghhhh brotherr....smart giler keter ni...heeeiii...pagi tdi pi tgok kat showroom dgn bos...one word.."teruja"

Tuesday, July 8, 2008

NEW OFFICE




salam...sori dah lama tak update blog...dah masuk 2 hari aku kerja kat sini...masih aku rasa mcm tak de ape2...hmmm...boring sebab banyak benda tak cukup lagi atas meja aku ni...guna pun laptop sndiri jer lagi...pagi tadi masa masuk office, terkejut sbb office banjir...syiling dlm bilik bos pecah...sbb mlm tdi hujan lebat sampai tanki air atas runtuh...hmmm..company ni rugi dlm 300k...tp insurent cover...hmmm...satu kerja pun tak leh buat hari ni...lagi satu kat sini ramai gila yg ckp tinggi idong... aduhhh...bajet belajar UK best...hmmm...tak pe...bagi aku sebulan utk aku test sama ada ok atau tak...next week dapat Apple...yeah! aku sorang jer pakai Apple kat sini...sib baik boss baik...ok lah...take care kawan! Daa..

Friday, June 13, 2008

YUHUUUU....!!


helo kawan..

mcm sunyi jer kg ni...yer laa sejak pemergian Mem Aluya mcm sunyi skit eh....? aku skg ni ada mengalami sintom2 malas nk kerja...annual leave ada lagi 6 hari...mungkin next week aku ambek cuti panjang...selama aku kerja sini aku tak penah cuti panjang2...paling lama aku cuti 4 hari direct...nak gak rase cuti panjang2 ni...tap yg aku riso bila time cuti ni aku jadi tak productive langsung...lesu jer badan...kena banyakkan bersenam ni...huhuhu (dari last year aku ckp mcm ni...)

yayyy..nnti zul nk belanja tengok wayang...!!! yaayyy...sekali ngan pizza tu....!! zul skg dah jadi Human Body Manager...hahaha
(I Know What U Did Last Week Bie) muahahaha

Thursday, June 5, 2008

Smart Student

Biarkan...biarkan


Minyak naik lagi,
Biarkan, biarkan

Minyak naik lagi 30 sen hari ni
Biarkan, biarkan

Tambang bas dah naik,
Biarkan, biarkan

Tarif elektrik nak naik
Biarkan, biarkan

Rumah kita banjir
Biarkan, biarkan

Anak-anak ramai tak sekolah
Biarkan, biarkan

Cukai tanah banyak negeri dah naik
Biarkan, biarkan

Apa nak kecoh kecoh
Zaman Jepun dulu lagi susah
Makan ubi kayu, minum air perigi
Minyak kita masih murah daripada Thailand, Singapura, Filipina

Biarkan, biarkan
Boleh naik lagi... ?

*PM kata kena ubah cara hidup...?
nak ubah mcm mana lagi...??? cuba bagi tahu kat aku...nak suruh kita makan ubi semula...??? bukan pasal nk hidup mewah tapi kalo 70% daripada gaji abes ke minyak...org cerdik tak buat demontrasi tp mereka berfikir kenapa pemimpin yg mereka sanjung sanggup buat rakyat menderita...sekarang budak tadika pun dah tahu harga minyak Malaysia lebih rendah dari Thailand dan Singapura...yg budak tadika tak tahu kenapa Malaysia tak bandingkan dgn Brunei atau Saudi Arabia...tak kan nk buat umah belakang office kot...mcm kelakar lah pulak...kenaikan harga minyak bermakna harga asas lain pun naik...mereka ni tak pikir ker..??? mereka kena ingat rakyat tak akan memberontak kerana sakit..tapi akan memberontak kerana lapar...(org sakit tak larat nk melawan) betullah, bila kita banyak cakap..kita kurang berfikir...haa...lu pikir laa sndirikk..!!

Perbandingan Harga Minyak Serantau Sebelum Kenaikan

(Pengeluar Minyak Dunia)

Malaysia RM1.92 (sekarang RM2.70)
Indonesia RM1.61
Iran RM0.29
Venezuela RM0.16
Turkemenistan RM0.39
Arab Saudi RM0.19
Mesir RM0.81

Wednesday, June 4, 2008

OFFER LETTER


salam...

alhamdulillah...berkat doa makbapak dan sahabat2...
tercapai gak aku jadi art director...
mungkit org ckp aku terlalu muda untuk title ni,
tp aku akan buktikan segala ilmu yg aku belajar
kat Bloomingdale ni sebagai batu asas untuk pergi
lebih jauh...cewahhh..!!

akceli, target aku untuk jadi art director ni bila umor
29 tp dpt sedikit awal...company pun dekat ngan umah,
dekat jugak ngan umah awek...nnti leh singgah dinner..
huhuhuh...

ok...all da best to you too guys..!!

Monday, June 2, 2008

RESIGNATION NOTICE


yeeehhaaaaaa....tdi dah hantar resign letter...puasnyer hati aku...
my exe. director bleh plak tak moh terima aku punya letter ni...siot jer..
dah cuak aku tdi...tp aku bagi alasan2 yg bernas smpai dia ternganga..huhuh

ok...next Company FM Media... http://www.fmmedia.com.my/

KEBESARAN ALLAH SWT

http://zul878.multiply.com/video/item/5/Kailolo_kebesaran_ALLAH_SWT.3gp


Klip ini diterima dari seorang sahabat. Kisah ini berlaku awal tahun ini di Pulau Malibu, Indon. Sebuah masjid baru telah dibina di sebuah kampung di Pulau Malibu. Namun mereka tiada kren untuk pindahkan kubah dari masjid lama ke masjid yang baru.

Maka seramai lebih kurang 3000 orang qiyai telah berkumpul di masjid tersebut untuk berzikir. Dengan Rahmat dan kebesaran Allah kubah dari masjid lama "diangkat dan dipindahkan" ke atas menara masjid yang baru hanya dengan zikirullah.

Dikatakan ramai yang pengsan dan histeria melihatkan kejadian ini.

Wallahualam.

"Dan (sungguh ngeri) sekiranya engkau melihat ketika orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhan mereka (dalam keadaan malu dan hina, sambil merayu): Wahai Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar dengan sejelas-jelasnya (akan segala yang kami ingkari dahulu); maka kembalikanlah kami ke dunia supaya kami mengerjakan amal-amal yang baik; sesungguhnya kami sekarang telah yakin." (As-Sajadah : 12)

Monday, May 26, 2008

BRILLIANT IDEA

PROUD TO BE MALAYSIAN

PULAU BATU PUTIH LESAP....

Bawalah peta ke Malaysia ke Tanjung Rambutan, tunjukkan lokasi Batu Putih dan cuba tanyakan siapakah yang layak keatasnya?, bukan sahaja orang gila malah semut dan lipannya juga akan memberi jawapan serupa. Tapi itu hanya di atas kertas namun Secara fizikal ia tidak sama sekali. Keluasan batu setengah padang bola bersalut taik putih satu ketika dahulu itu kini sah genggaman Singapura. Walaupun perairan dan pulau kecil lainnya masih berada didalam kedaulatan negara. Tapi ibarat sebatang pohon milik orang di kebun kita. Ketidakselasaan tetap menjadi titik tolak jika ia berada terus didalamnya.

Isu demi isu memenangkan Singapura menjadikan kita marah. Ternyata kini Harimau hampir kecundang dengan Singa. Perancangan memerdekakan Singapura tidak diiringi oleh fikiran dan masa depan terancang membawa padah sebagaimana Sultan Singapura musnah daulat dan dipandang hina oleh Republik Kecil itu. Apa yang nak dikatakan lagi. Nasi sudah menjadi bubur. Siapa pun akan marah dengan keputusan ICJ. Kita sebagai anak bangsa terpaksa menelan pil pahit atas apa yang diperlakukan oleh orang terdahulu.

Malaysia dan Singapura adalah jiran yang saling mencurigai setelah negara itu keluar dari Kerajaan persekutuan. Tindakan tergesa-gesa Tunku Abdul Rahman yang mengeluarkan Singapura dari Tanah Melayu kini menjadi mala petaka buat anak cucunya. Kesombongan dan kebongkakan Singapura serta terlalu takut dengan bayang-2 sendiri alias buruk sangka terhadap negara disekelilingnya menjadikan kita tidak senang duduk dengan helah mereka yang bersarat jahat. Negara “Town Country” terkesan secara tidak langsung dengan niat mahu merampas tanah Melayu setelah merasakan keluasan wilayahnya semakin mengecut. Kejayaan Israel merampas negara orang tanpa bantahan dunia menjadikan Singapura mahu belajar darinya. Komando dan tentera mereka dilatih kesana dengan tujuan penuh wasangka. Pemilikan alatan ketenteraan kita juga dipertikaikan. Ibaratnya pencuri yang sedang takut dengan pencuri. Mereka merasakan Malaysia membahayakan mereka walaupun sebenarnya mereka takut jika pertahanan kita kuat dan cita-2 mereka gagal untuk merampas tanah Melayu kelak.

Apa-apa pun sekalung taniah kepada kerajaan kerana cuba menyesaikan masaalah ini setelah sekian lama. Para Nelayan kita kini sudah mendapat hak kedaulatannya untuk mencari sesuap nasi dilingkungannya tanpa rasa takut diancam oleh Si jahat Singapura. Walaupun begitu undang-2 tetap undang. Jika saya sendiri pun tidak dapat menerima secara rasional jika terlihat sebuah pulau milik orang dilaman sendiri.

Boleh rujuk disini,..
Pulau Batu Putih Milik Singapore, Middle Rocks Dapat Kat Malaysia - By Erzwan
Alasan Singapura untuk merampas Pulau Batu Putih - By Singapore Walk.
Sejarah penuntutan Batu Putih - by Google Books

Kisah lengkap dari Menteri Luar mengenai kedaulatan Pulau Batu Putih

Wednesday, May 21, 2008

TESTING testing TESTING....


halohaaa...

ni AJK Planner N Development merangkap AJK Kebersihan....
sampai gak aku kat tempat baru ni....aku tgh belajar mcm mana nk update blog ni....mcm susah sikit laa...tapi tak pe aku ni fast learner....hahahah....ok see u

p/s: ni sapa punya cawan ni tak basuh ni....woi zol...basuh cawan ni...pandai guna jaaa...sepakkk kang..! ni lagi seko ni...woi tok ketuaaaa...boxer ko ni nk suruh aku buang ker...? adduhhhh....tak paham2...aku tgok semakkk jer Kg. ni 2 3 hari ni...siap..ni dah mai AJK Kebersihan...